Проекти

Соларно готвење

 


 

Координатор:        Дилп. инж. биолог Маја Тодорова

 

Асс.координатор: Величе Темелкова

                                Дијана Василева

                                           Ване Аризанов

 

Буџет:                    7935 евра

Време на реализација:  од Април до Ноември 2009 година

 

Кратка содржина: 

Во рамките на Неготинско културно лето организиран од Центарот за култура Ацо Ѓорчев од Неготино се одржа манифестацијата СОЛАРЕН ДЕН

Преку подготовка на Соларно кафе и чај, ги запознавме присутните граѓани со начините и можностите за користењето на енергијата од сонцето со попомош на соларните печки.

Проектот е финансиран од:  програмата  SECTOR   од Регионалниот центар за заштита на животната средина за централна и источна Европа

 

 

www.rec.org/sector/default.html

 

www.rec.org.mk

 

Донатор

 

Swedish International Development Cooperation Agency

www.sida.se

 

 

Слики од проектни активности:

 Набавени се три соларни печки од Германија од фирмата SUN and ICE  со јачина од 700вати.   www.sun-and-ice.de

 

 

 Склопување на соларните печки

 

 

 

 

Подготовка на храна на сончева енергија

 

 

 Презентација на проектот во Струга

 

 

 Најмладите ги претставија своите креации за сонцето со цртање на гратскиот плоштад

 

 

 

 

На оваа манифестација свое учество имаше и клубот за модерен балет Ла Пиовра кои со своите кореографии го разубавија СОЛРНИОТ ДЕН

 

 

 Презентирање на проектот  Соларно готвење

 

Презентирање на проектот  Соларно готвење

 

  Презентирање на проектот  Соларно готвење  на манастирот Св. Ѓорѓија

Во соработка со Општина Неготино се вклучивме во одбележување на празникот Мала Богородица  на манастирот Св. Ѓорѓија во близина на Неготино. На сите присутни за време на презентацијата ги послуживме со соларно кафе и чај подготвено на соларни печки.

 

 

 Послужување со соларно кафе и чај

 

 

Презентирање на проектот  Соларно готвење  на Неготинскиот панаџур

 

 

За повеќе информации за проектот

Ве молиме да не контактирате.

ekovita@hotmail.com